Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart zijn heel erg afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden. Het maakt uit waar een overledene verblijft, en of iemand wordt begraven of gecremeerd. Daarnaast zijn de keuzes voor een kist, bijeenkomst, begeleiding, verzorging en vervoer van invloed. In ieder geval hoeft een mooie uitvaart niet duur te zijn. We zetten de minimale kosten van een uitvaart op een rij.

Crematie

De eenvoudigste manier van cremeren is de technische crematie. De overledene wordt in een kist naar een crematorium gebracht, zonder nabestaanden. Die kosten zijn vanaf €600, afhankelijk van het crematorium. Er is dan geen afscheid bij het crematorium, maar een afscheidsceremonie kan natuurlijk ook ergens anders. Denk aan een samenzijn thuis, in een bedrijfsruimte of een mooie plek buiten. De kosten voor een ceremonie heb je dus helemaal zelf in de hand.

Een beperkt aantal nabestaanden kan  ook met de overledene bij het crematorium mee naar binnen. Daaraan zijn extra kosten verbonden.

De duurste versie van cremeren is als je gebruik maakt van een afscheidsruimte in het crematorium.

Begraven

De kosten voor een graf verschillen per gemeente. Het goedkoopste graf is een algemeen graf, ongeveer € 1000,- à € 2000. Dit is een graf dat gedeeld wordt met onbekenden, voor meestal een periode van 10 jaar.

Een eigen graf is vele malen duurder. Informatie hierover is te vinden op websites van begraafplaatsen.

Kist of baar

De goedkoopste kisten zijn tussen € 175,- en € 250,- Deze kisten zijn vaak gemaakt van spaanplaat of MDF met daar overheen folie met houtstructuur. Als je een kist via internet bestelt, informeer je dan goed over eventuele bijkomende kosten voor bijvoorbeeld bekleding of bezorging.

De overledene mag ook op een opbaarplank met wade begraven of gecremeerd worden. De minimale kosten van een baar zijn ongeveer €150,- Voor het cremeren of begraven moet een lichaam toegedekt zijn met een wade. Hiervoor kan bijvoorbeeld een doek of laken gebruikt worden, bij voorkeur van katoen. Informeer bij het crematorium als je andere stof wilt gebruiken.

Vervoer

Hoe vaker iemand vervoerd moet worden, hoe hoger de vervoerskosten zijn. Het vervoeren van een overledene mag je met eigen vervoer doen, zonder toestemming of vergunning. Dus ook het ophalen uit een ziekenhuis of verpleegtehuis of het vervoer op de dag van de uitvaart. Dat kan met een ruime auto of bestelbus.

Uitvaartondernemer

Ook al mag je in Nederland alles zelf doen, de meeste mensen huren een uitvaartondernemer in om verschillende diensten te leveren die nodig zijn voor een uitvaart.

Veel uitvaartondernemers werken met een aannametarief. Dat is een vast bedrag waarin alle diensten zijn ondergebracht. Anderen werken met een vast uurloon dat varieert van €60 tot €100 per uur.

Budgetuitvaarten op internet

Op internet vind je soms hele goedkope aanbiedingen voor een uitvaart. Kijk heel goed wat je daarvoor krijgt. Een uitvaart van € 1000,- betekent vaak dat een overledene in het ziekenhuis wordt opgehaald en zonder ceremonie rechtstreeks naar het crematorium wordt gebracht voor een technische crematie.

Uitvaart en kosten in eigen hand

Hoe meer handelingen je zelf verricht (verzorgen, opbaren, vervoer, aangifte, afscheid, afspraak maken met crematorium/begraafplaats) hoe lager de kosten van de uitvaart zijn.

Heb je vragen, of zou je willen weten hoe duur de uitvaart is als wij hem verzorgen, neem vrijblijvend contact op.

In Nederland ben je niet verplicht een uitvaartondernemer in de arm te nemen. Je mag de hele uitvaart zelf doen. Voor advies zie http://www.zelfuitvaart.nl